Splošno o uporabnosti sladkega pelina

Sladki pelin (Artemisia annua L.), znan tudi pod imenom enoletni pelin, je trenutno ena izmed najbolj iskanih zdravilnih rastlin pri nas. V kitajski medicini je bil prvič omenjen že leta 300 pr. n. št. kot sredstvo za lajšanje vročičnih in mrzličnih stanj. Med iskanjem zdravila v boju proti malariji, je znanstvenica Tu Youyou odkrila, da so pripravki iz sladkega pelina izredno učinkoviti. Odkrila je tudi, da je aktivna komponenta sladkega pelina artemizinin, za kar je leta 2015 prejela Nobelovo nagrado.

Artemizinin je pritegnil pozornost mnogih raziskovalcev širom sveta. V zadnjem desetletju se je pojavilo precej namigov, da aktivnost artemizinina ni omejena zgolj na malarijo in da je morda uporaben tudi pri nekaterih drugih bolezenskih stanjih. Dosedanje raziskave dajejo obetajoče rezultate glede uporabnosti artemizinina in njegovih derivatov pri virusnih obolenjih, rakavih obolenjih, avtoimunskih boleznih, diabetesu in še nekaterih drugih.1

Malarija 

Med raziskovanjem učinkovitosti sladkega pelina proti malariji so odkrili, da je bolj učinkovit v obliki stisnjenega soka kot pa v obliki čaja. To je bila iztočnica za ugotovitev, da njegova aktivna komponenta artemizinin pri visokih temperaturah razpada in da so zato preparati pripravljeni pri nižjih temperaturah učinkovitejši.2

Učinkovitost v boju proti malariji je klinično dokazana, tako da je tudi v Sloveniji na voljo zdravilo proti malariji v katerem je ena izmed zdravilnih učinkovin derivat artemizinina.

Rakava obolenja

Artemizinin in njegovi derivati izkazujejo citotoksični učinek proti različnim vrstam rakavih celic, kar dosežejo s prekinitvijo celičnega cikla, pospeševanjem celične smrti, preprečevanjem angiogeneze (rasti novih krvnih žil) in preprečevanjem širjenja rakavih celic ter metastaz.3 Ta učinek so do sedaj zasledili na celičnih linijah raka dojke, centralnega živčnega sistema, trebušne slinavke, pljuč, debelega črevesa, jajčnikov,  prostate in kože.4, 5, 6, 7

Dobro poznano dejstvo, da je železo pomembno za protitumorno delovanje artemizinina, drži, vendar je potrebno opozoriti, da to velja za mesto delovanja. Železo cepi endoperoksidno vez v molekuli artemizinina, pri čemer nastajajo prosti radikali.3 Če se to zgodi že v prebavnem sistemu, artemizinin ne doseže rakavih celic in nima učinka. Če imamo znižano koncentracijo hemoglobina v krvi in moramo uživati pripravke z železom, le-teh ne smemo jemati sočasno s pripravki iz sladkega pelina, saj s tem povzročimo razgradnjo artemizinina preden doseže mesto delovanja.

Virusna obolenja

Družina artemizininov izkazuje aktivnosti proti širokemu spektru virusov. Obstajajo tako in vitro kot tudi in vivo dokazi, da je družina artemizininov učinkovita proti DNA virusom iz družin Herpesviridae in Hepadnaviridae kot so citomegalovirusi, človeški herpesvirus 6, herpes simplex virusa 1 in 2, Epstein-Barr virus in hepatitis B virus.8

Avtoimunska obolenja

Artemizinin in njegovi derivati izkazujejo imunosupresiven učinek pri avtoimunskih boleznih. Aktivnost je dobro dokumentirana pri revmatoidnem artritisu, lupusu in sindromu razdražljivega črevesa. Aktivnost je bila opažena tudi pri alergijskih kožnih reakcijah (ekcem, atopični dermatitis, luskavica in druge).3

Sladkorna bolezen

Nedavni rezultati študij nakazujejo, da sladki pelin ni uporaben samo pri prej omenjenih obolenjih, ampak da tudi pomaga zniževati nivo krvnega sladkorja. Na in vivo modelu je bilo potrjeno, da uživanje ekstrakta sladkega pelina pripomore k znižanju plazemskih koncentracij glukoze.1,9

Ali je sladki pelin čudežna rastlina? Na žalost čudežne rastline ne obstajajo, vsekakor pa sladki pelin vsebuje snovi, ki so izredno zanimive kot spojine za nadaljnji razvoj do učinkovin, ki bi lahko bile uporabne za zdravljenje v tem članku navedenih bolezenskih stanj. Dokler pa take spojine še niso razvite in preizkušene v kliničnih študijah (kot pri malariji), ostajajo sladki pelin in pripravki iz njega odlična prehranska dopolnila, ki lahko pripomorejo k preprečevanju ali izboljšanju mnogih zdravstvenih težav.

SladkiPelin

Viri:

1. Efferth T., From ancient herb to modern drug: Artemisia annua and artemisinin for cancer therapy, Semin Cancer Biol. 46 (2017) 65-83.
2. Y.Y. Tu, The constituents of young Artemisia annua, Zhong Yao Tong Bao 10 (1985) 35–36, 18.
3. W.E. Ho, H.Y. Peh, T.K. Chan, W.S. Wong, Artemisinins: pharmacologicalactions beyond anti-malarial, Pharmacol. Ther. 142 (2014) 126–139.
4. Efferth, T., Dunstan, H., Sauerbrey, A., Miyachi, H., & Chitambar, C., The anti-malarial artesunate is also active against cancer. Int J Oncol. 18 (2001) 767–773.
5. Efferth, T., Sauerbrey, A., Olbrich, A., Gebhart, E., Rauch, P.,Weber, H. O., et al., Molecular modes of action of artesunate in tumor cell lines. Mol Pharmacol. 64 (2003) 382–394.
6. Mu, D., Zhang, W., Chu, D., Liu, T., Xie, Y., Fu, E., et al., The role of calcium, P38 MAPK in dihydroartemisinin-induced apoptosis of lung cancer PC-14 cells. Cancer Chemother Pharmacol. 61 (2008) 639–645.
7. Chen, H., Sun, B.,Wang, S., Pan, S., Gao, Y., Bai, X., et al., Growth inhibitory effects of dihydroartemisinin on pancreatic cancer cells: involvement of cell cycle arrest and inactivation of nuclear factor-κB. J Cancer Res Clin Oncol. 136 (2010) 897–903.
8. Efferth T., Beyond malaria: The inhibition of viruses by artemisinin-type compounds, Biotechnology Advances (2018) članek sprejet v objavo.
9. M.U. Eteng, A.O. Abolaji, P.E. Ebong, E.A. Brisibe, A. Dar, N. Kabir, et al.,Biochemical and haematological evaluation of repeated dose exposure ofmale Wistar rats to an ethanolic extract of Artemisia annua, Phytother. Res. 27 (2013) 602–609.

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s