Čaj sladkega pelina

Prednosti:
+ Enostavna priprava.
+ Nizki stroški predelave.
+ Ugodna cena.

Slabosti:
Pri pripravi čaja zaradi visokih temperatur veliko koristnih snovi v sladkem pelinu razpade.

Marsikdo ima v vrtu posajeno sadiko ali dve sladkega pelina. Rastlina oddaja prijetno aromo in ni prezahtevna za vzgojo. Če sladki pelin poberemo pravi čas in posušimo, je uporaben za pripravo čaja.

Pobiranje in sušenje sladkega pelina

Najboljši čas za pobiranje sladkega pelina za čaj je takrat, ko opazimo prve cvetne brste (nastavke cvetov). Pobiramo zunanje veje na zgornjih 2/3 rastline do premera približno 6 mm.  Zelo pomemben je tudi način sušenja. Če nimamo na voljo profesionalne sušilnice, lahko uporabimo domače sušilnike za sadje, pri čemer moramo paziti, da temperatura ne presega 60 °C. Najenostavnejše pa je sušenje na soncu, pri čemer moramo paziti na vreme, saj nas pri sušenju ne sme presenetiti dež.

Priprava suhega sladkega pelina za čaj

Za kuhanje čaja lahko uporabimo cele vejice, lahko jih zmeljemo za lažje doziranje, lahko pa liste ločimo od vejic in tako dobimo precej bolj koncentriran čaj.

Sladki pelin – čaj

Čaj je uporaben prevsem zaradi grenčin, ki jih vsebuje in nam lahko koristi pri blažjih želodčnih težavah. Dolgo časa je veljalo prepričanje, da je čaj uporaben tudi v ostalih primerih kot so malarija, rakava oboljenja, avtoimunske bolezni, diabetes in druge bolezni, vendar so pri raziskovanju sladkega pelina ugotovili, da se zelo veliko koristnih snovi v njem ob pripravi čaja uniči in s tem njegova uporabnost pade. Vsekakor pa se še vedno ohrani dovolj snovi, da ga lahko pijemo v preventivne namene.

Priprava čaja

Obstaja zelo veliko metod priprave čaja sladkega pelina, tukaj pa bomo navedli metodo, ki izvira iz znanstveno raziskovalnih del in je najbolj preverjena.

Najprej zavremo vodo (cca. 1 L). Vreli vodi dodamo približno 5-10 g posušenega sladkega pelina, pustimo vreti med 2 in 5 min, nato pa čaj odstavimo iz ognja in pustimo stati približno 10 min in med tem zmes večkrat premešamo. Po 10 minutah čaj prefiltriramo in tako je pripravljen za uživanje.

Odmerjanje

Priporoča se, da na dan ne popijete več kot 3-4 skodelice čaja sladkega pelina.

 

Literatura:

Van der Kooy, F., Verpoorte, R., 2011. The content of Artemisinin in the Artemisia annua tea infusion. Planta Medica 77, 1754–1756.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s